Cei mai ciudați supereroi din istoria benzilor desenate

de: Andrada Bonea
14 07. 2015

Desigur, dacă stăm să analizăm la rece, nu există supereroi cu puteri ciudate și eroi cu puteri normale. Simplul fapt că o ființă umană are puteri supranaturale o scoate din sfera normalității.

Totuși, deja zburatul și forța incredibilă nu ne mai impresionează. Mă îndoiesc profund că ar mai putea să aibă succes un personaj care are doar aceste abilități. Le cunoaștem prea bine, încă de la primul Superman, din 1938. Prin urmare, producătorii s-au conformat și au creat personaje cu superputeri cărora, în mod uzual, nu le-am fi găsit o utilitate, dar trebuie să recunoaștem că într-un univers fictiv sunt chiar interesante.

Cu siguranță, unul dintre cele mai ciudate personaje DC este Arm-Fall-Off-Boy, prezentat prima oară în anul 1989. Ca să rezumăm povestea, acesta își putea desprinde brațul pentru a-și lovi dușmanii, în același mod în care procedează Thor cu ciocanul său. Această superputere ușor macabră nu a impresionat pe nimeni, așa că personajul nu a avut o viață tocmai îndelungată printre supereroii clasici.

 

Maggott face parte din familia Marvel, iar superputerile sale vin din sistemul digestiv excepţional. Excepțional s-ar putea să nu fie tocmai cuvântul ideal, dar ideea e că acesta este gazda a doi viermi mutanţi,

Eany şi Meany au abilitatea de a-i părăsi corpul, de a digera şi de a absorbi orice obiect, apoi de se întoarce şi a-i transmite energia înapoi lui Maggott. Şi lucrul acesta merită, pentru că Maggott capătă astfel puteri supranaturale, viteză şi rezistenţă. Totuşi, pentru ca viermii să iasă din tubul digestiv al lui Maggott, ei trebuie să-şi facă întâi drum prin piele. Nu e tocmai imaginea pe care am vrea să o vedem în filmele cu supereroi.

Stone Boy este personificarea expresiei „s-a făcut stană de piatră”. Născut pe planeta Zwen, acolo unde oamenii şi-au dezvoltat abilitatea de a se transforma în piatră pentru a putea hiberna pe perioade lungi, Dag Wentim iniţial nu reuşea să facă el însuşi această transformare.

Până la urmă a reuşit, devenind capabil să se transforme într-o statuie indestructibilă, ceea ce îi dădea un avantaj discutabil în unele bătălii, putând fi folosit pe post de bolovan de către coechipierii săi. În cele din urmă, a reuşit să înveţe să se mişte chiar şi în stare de piatră. Prima oară a apărut în Adventure Comics, în 1963.

[related]

Red Bee este un alt erou ciudat din familia DC. Acesta are mereu la dispoziţie un roi de albine dresate, gata oricând să fie aruncate asupra infractorilor. A nu fi confundat cu Ant Man, creat de Marvel, care are abilitatea de a-și reduce dimensiunile până la cele ale unei furnici și de a-și mări proporțional puterea.

Bouncing Boy a fost creat tot de cei de la DC și a debutat în benzile desenate în 1961. Chuck Taine, pe atunci copil, a băut o formulă experimentală super-plastică, pe care a confundat-o cu o cutie de suc. După asta, a căpătat abilitatea de a se umfla ca o minge şi de a putea sări în această formă după bunul plac. O superputere distractivă, am putea spune.

O eroină tare simpatică a celor de la Marvel este Squirrel Girl. Evident, poate comunica cu veverițele, dar mai dispune și de super-viteză şi o armă albă pe pumn. Ea se hrăneşte cu nuci macadamia pentru a avea superputeri şi are o veveriţă pe post de ajutor. Cea mai mare realizare a ei este înfrângerea lui Doctor Doom. Evident, după ce l-a copleşit cu o ceată de veveriţe.

Zeitgeist este un supererou marca Marvel care are o putere nu tocmai drăgălașă. Axel Cluney își descoperă puterea în timpul unui moment romantic cu o fată, care e stricat de faptul că acesta scoate o substanță acidă pe gură, care îi arde fața însoțitoarei. Este o modalitate cel puțin macabră de a-ți descoperi o putere la fel de macabră, și anume de a vomita acid.

Am putea spune că Big Bertha este modul în care Marvel ne arată că sufletul contează, nu exteriorul. Glumim, desigur. În timpul liber, Big Bertha, pe numele real Ashley Crawford, este supermodel. Unul care are abilitatea de a-și crește și descrește masa corporală după bunul plac. Evident, pe măsură ce devine mai corpolentă, devine și mai puternică. Nu știu despre partea cu creșterea masei, dar reversul medaliei, cu descreșterea ei fără sală și dietă ar fi o superputere dezirabilă pentru orice domnișoară.

Băiatul care mănâncă materie are puterea de a mânca orice. La propriu. Procesele sale metabolice nu sunt îngreunate nici măcar de fier. Nu a avut un succes prea mare, tocmai pentru că cei de la DC au avut probleme în găsirea unor situații în care această superputere s-ar putea dovedi utilă.

Kid Eternity a fost creat de Quality Comics în 1942 și preluat ulterior de DC Comics. Dintre toți eroii menționați, am putea spune că el are cea mai interesantă superputere. Poate invoca orice personaj mitologic sau istoric prin simpla rostire a cuvântului „eternitate” și este însoțit în permanență de un mentor care seamănă izbitor cu Buddha. Cei de la DC l-au reinventat în anii ’90, dându-i o aură ceva mai întunecată, cu un trecut traumatizant și o abilitate de a invoca demoni, pe care să îi poată folosi după bunul plac.